+38 095 869 75 93

Рекомендації щодо догляду за одягом

Шовк

Шовк – чудове волокно: м’яке, дуже блискуче, не сильно мнеться і має високу ізоляційну здатність. Як і інші натуральні волокна, може абсорбувати вологу, і цим зручний. Не електризується. Вимагає ручного прання або прання з делікатним пральним засобом та у відповідному режимі. Не можна сушити в сушильній машині.

Акрил

Відомий також як орлон (Orlon), кортель (Courtelle) та дралон (Dralon). Стійкий до сонячного світла та більшості хімікатів. Зносостійкість приблизно така, як у нейлону та поліестеру.

Ангора

Натуральний тваринний продукт. Виробляється з хутра кроликів. Вимагає ручного прання, як вовна – див. розділ «Вовна». Ангора линяє, тому прати її слід окремо від інших тканин.

Бавовна

Одяг, зроблений з бавовни, зручний, зносостійкий, легко переться і має чудові абсорбуючі властивості. Якість бавовни залежить від чистоти бавовняної сировини, довжини волокна та фарбування. Білу бавовну можна прати в гарячій воді. Кольорову бавовну треба доглядати згідно позначок на етикетці якості, оскільки температуру прання визначає саме якість барвників.

Шифон

Через свою прозорість, легкість і «повітряність» він ідеально підходить для створення весільних суконь. Виробляється з шовку, і доглядати за ним слід відповідно – тобто делікатно! Зазвичай рекомендується ручне прання. Можна прати при температурі 30 °C в делікатному режимі зі спеціальним якісним пральним засобом. Не можна сушити в сушильній машині.

Джинсова тканина

Щільно зіткана по діагоналі бавовна або бавовна з поліестером. Доглядати її слід як фарбовану бавовну, тому що саме якість барвника визначає температуру прання – зазвичай 40 °C. Періть та прасуйте джинсову тканину завжди зі зворотної сторони. Можна сушити в сушильній машині.

Еластан

Еластичні волокна. Використовується для виготовлення купальних костюмів, спідньої білизни, шкарпеткок, штанів. Зазвичай доглядають його відповідно до вимог тканин, з якими поєднують. Не можна відбілювати хлорним відбілювачем.

Габардин

Щільно зіткана тканина, зроблена з вовни або із суміші вовни і поліестеру. Габардин – особливий вид тканини. Традиційно виробляється з вовни, але зустрічається габардин із бавовни та синтетичних тканин. Дотримуйтесь інструкцій з догляду для матеріалів, з яких його вироблено.

Мереживо

Буває шовковим, бавовняним або синтетичним. Часто його називають за назвою міста у Франції, що спеціалізувалося на виготовленні мережива, наприклад Чантілі, Валенсія або Калє. Слід доглядати згідно інструкцій до складових матеріалів.

Льон

Натуральний рослинний продукт, що сильно мнеться і важко прасується. «Сідає» під час прання. Пральний засіб не повинен містити відбілювачів, оскільки вони псують тканину. Не можна шкребти. Краще за все прати в делікатному режимі.

Поліестер

Відомий також під назвами терилен (Terylene), діолен (Diolen), дакрон (Dacron) та теторон (Tetoron). Він не втрачає форми та є зносостійким. Добре витримує сонячне світло та більшість хімікатів. Порівняно з іншими синтетичними волокнами менше чутливий до тепла. Використовується в різноманітних видах одягу, часто поєднується з бавовною або віскозою. Прати при температурі 40 °C.

Синтепон

Речі із синтепоновим наповнювачем, вироблені з бавовни, поліестеру або нейлону, слід прати при неповному завантаженні. Речі світлих кольорів — при температурі 60 °C, кольорові — при 40 °C. Сушити в сушильній машині при температурі, зазначеній у рекомендаціях до тканини.

Поплін

Щільно зіткана тканина, в якій переплетені подвійні нитки по горизонталі та по вертикалі. Буває з бавовни та суміші бавовни і поліестеру. Використовується у виробництві як сорочок, так і «поло». Особливе плетіння. Дотримуйтесь інструкцій щодо догляду за тканиною, з якої вироблено матеріал.

Вовна

Виробляється з шерсті вівці, коня, верблюда, кролика та ін. довгошерстих. Періть вовняний одяг, застосовуючи програму прання вовни. Вовна кашлатиться і сідає, якщо її постійно смикати. Вовну не можна замочувати. Прати треба, застосовуючи програму прання вовни із м’яким пральним засобом без ензимів та відбілювачів. Хлор вовні протипоказаний. Її можна обережно сушити у центрифузі, але не в сушильній машині.

Велюр

Зазвичай виробляється з шовку. Але буває також з бавовни та віскози. Має довший і м’якіший ворс, ніж оксамит та плюш. Дотримуйтесь інструкцій по догляду за матеріалом, з якого його було вироблено.

Віскоза

Здебільшого складається з так званих відновлених волокон. Зручна м’якість у носці. Абсорбує вологу тіла на рівні з бавовняними виробами. Вразлива у вологому стані та сильно мнеться, а також може сісти під час прання. Прати за 60° C. Але якщо виріб кольоровий, краще застосувати режим 40° C.

В’язані речі

Періть в'язані речі в теплій або прохолодній воді, гаряча сприяє усадці і зміні структури. Застосовуйте тільки спеціальні делікатні засоби (для мохеру і ангори - яєчний шампунь) для ефективного прання.Пральною машиною рекомендується користуватися лише для тих виробів, де дозволяє це зробити маркування, інші періть руками. І навіть при ручному пранні потрібно акуратно стискати речі, терти не можна. До речі, після закінчення прання не викручуйте, а ніжно злегка відіжміть руками і загорніть у рушник, потім розгорніть і розправте.В останнє полоскання додайте трохи оцту, а для ангорки - гліцерину. Сушити слід розкладеними на підлозі або на будь-яких інших горизонтальних поверхнях. Не розвішуйте на мотузках, щоб не зіпсувати виріб.

Вельвет

Прати в пральній машині, в режимі делікатного прання, м’якими миючими засобами при температурі води не вище 40 ° С. Тільки перед пранням вельветових речей потрібно вибити пил і вивернути їх навиворіт. Сушка в пральній машині небезпечна – відбудеться пошкодження ворсу і нестримна усадка штучки. Вихід один, одяг розвішувати відразу після прання в прохолодному місці, Правила догляду за вельветовими речами виключають пересушування. Вважається, що від пересушування в тканини ламаються волокна, в результаті вони набувають постарілий вид. Їх варто гладити, застосовуючи просте відпарювання, терморегулятор праски повинен перебувати у позиції 2 або 3. Прасувати одяг потрібно злегка у вологому стані на м’якій поверхні (підійде підстилка з рушника) і з вивороту – ворс піднімається, і вельвет буде виглядати як новий.

Вдалих вам покупок!